Acupunctuur

Waarom acupunctuur?

Hoe werkt het

Bij acupunctuur spelen de energiebanen van het meridiaanstelsel (Qi) een belangrijke rol. Een verstoorde doorstroming van Qi in het lichaam leidt tot ziektesymptomen. Ook kan de oorzaak liggen bij tekorten of een disbalans in bepaalde organen.

Acupunctuur is een effectieve alternatieve geneeswijze. Kleine naaldjes worden geplaatst op specifieke punten op het lichaam. Met deze naaldjes kan de acupuncturist de lichaamsenergie reguleren. Door meer energie naar de locatie van de klacht te sturen of om het algehele energieniveau te verhogen.  Dat stimuleert het zelfhelend vermogen van het eigen lichaam.

Acupunctuur wordt in Nederland vaak ingezet bij uitbehandelde, onbegrepen of ‘vage’ klachten waar de reguliere gezondheidszorg geen antwoord op heeft. Bij heel veel pijnklachten of ander ongemak heeft het op zijn minst een verlichtende werking. Vaak treedt echter een structurele verbetering op. Ook werkt het in op emotionele of mentale verstoringen. Traditionele Chinese Geneeskunde beschouwt dit net zo goed als een energetische disbalans.

Hoe ziet een behandeling eruit

Zeer dunne naalden worden geplaatst in de acupunctuurpunten. Acupunctuur & Massage Today gebruikt hiervoor de zeer veilige wegwerpnaalden, conform de vereisten van de beroepsvereniging. De naalden worden geplaatst in een punt. Het inbrengen voel je even. De naald blijft daarna een tijdje zitten. Het ziet er een beetje onaangenaam uit, maar na het eerst prikje voelen de meeste mensen hier weinig van. Voor oor-acupunctuur worden speciale extra kleine naalden gebruikt. In onze praktijk wordt acupunctuur vaak gecombineerd met Chinese TuiNa massage.

Achtergrond van acupunctuur

Acupunctuur bestaat vermoedelijk al meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. In Europa werd voor het eerst in 1683 over acupunctuur geschreven door de Hollander Willem ten Rhijne. Deze arts verbleef een aantal jaar op het Japanse eiland Dejima en werd daar geïnspireerd door Japanse acupuncturisten. Onder westerse artsen is veel discussie over de effectiviteit van de behandelwijze. Dit jaar wordt echter weer een belangrijke stap gezet in de erkenning door de World Health Organisation, zie ook de pagina over Traditionele Chinese geneeskunde.

Oor-acupunctuur

Oor-acupunctuur is een aanvullende werkwijze binnen de acupunctuur. De acupunctuurpunten in het oor zijn ook te vinden in de oude Chinese geschriften. Daar werd de verbinding gelegd tussen het menselijk oor en de Yang-meridianen zoals maag- en galblaasmeridianen. Yin-meridianen (zoals hart- en niermeridiaan) zijn verbonden met deze Yang-meridianen en zo ook met de oren.

In het oor bevinden zich punten die overeenkomen met elk orgaan in het menselijk lichaam, specifieke lichaamsdelen en zelfs specifieke hersenfuncties. Die kunnen door middel van oor-acupunctuur gestimuleerd worden. 

Acupunctuur & Massage Today zet oor-acupunctuur vooral in voor gewichtsvermindering.

Korte uitleg acupunctuur door NWP

Er wordt een nieuwe video gemaakt, wordt binnenkort geplaatst.