Lage energie

Hoe kom je tot herstel?

Meer over lage energie

Energie is de basis van het leven. Ben je (extreem) moe, dan kan dit samenhangen met een medische aandoening. Overleg dus altijd eerst met je huisarts. Is er geen medische oorzaak, dan is teveel stress mogelijk de boosdoener. In onze moderne maatschappij worden klachten als teveel stress, burn-out, chronische vermoeidheid en slecht slapen een steeds groter probleem. We putten onszelf uit door ons druk te maken over van alles en nog wat, en door de boog constant gespannen te houden. En als het tegenzit lukt het ook niet meer om goed te slapen. 

Spanning en teveel cortisol

De stress maakt dat we non-stop teveel cortisol in ons lichaam hebben. Dit stresshormoon is belangrijk als we tijdelijk moeten pieken, maar gaat tegen ons werken als het niveau te lang te hoog blijft. Zo verstoort het de spijsvertering, maakt hartslag en ademhaling te hoog, laat de bloeddruk stijgen en nog veel meer. Daardoor lukt het ons steeds minder om te herstellen en ontstaat een gevoel van oververmoeidheid, spanning en uitputting. Dit kan heel ver gaan Het is daarom echt belangrijk om tijdig hier iets aan te doen.

Wat kun je eraan doen

De Westerse geneeskunde heeft hier geen ‘gemakkelijk’ antwoord op. Medicatie voor de stress zoals anti-depressiva en kalmeringsmiddelen, of medicatie voor het slaapprobleem, dat wel. Maar de vraag is, of dit ook echt de (extreme) vermoeidheid gaat oplossen. Aanpassen van je leefstijl, en luisteren naar je lichaam helpt je om de grenzen van inspanning weer te voelen. Traditionele Chinese geneeskunde richt zich niet op de symptomen, maar gaat aan de slag met de basis; jouw energie.

Ontspanning en energie

Acupunctuur en Chinese Tui Na massage maken dat je meer ontspant en het cortisol niveau lager wordt. Je afgifte van serotonine (‘gelukshormoon’) en dopamine (neurotransmitter, o.a. betrokken bij genot en blijdschap) neemt juist toe. Dit geeft ontspanning en een rustig gevoel. Zo kunnen allerlei processen in je lichaam weer normaal verlopen. Daarnaast werkt een behandeling in op de werking van de organen, zoals je nieren. Langdurige overbelasting put de nier (Yin) uit en de energie stroomt niet meer goed. Met acupunctuur en massage kan dit weer hersteld worden.