Maag- en darmklachten

Hoe deze te kalmeren?

Meer over maag- en darmklachten

Overeenkomst is dat deze klachten allemaal te maken hebben met een verstoringen van de spijsvertering. Het gaat van winderigheid, verstopping, diarree, brandend maagzuur, pijn en krampen, tot aandoeningen als het prikkelbare-darm-syndroom (PDS) of de ziekte van Crohn. Spijsvertering is een complex proces, waar meerdere organen (zoals nieren, lever, alvleesklier) bij betrokken zijn. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect dat ons verteringsstelsel heeft op geheel andere klachten, tot serieuze psychische aandoeningen aan toe. Logisch dus, om hier echt aandacht aan te besteden als je klachten hebt.

Klachten en oorzaak

Klachten van maag en darmen treft zo’n 20% van de Nederlanders en zijn zeer divers. Ze kunnen ontstaan door slechte voedingsgewoontes, allergieën, hormonen, bepaalde medicatie, genetische aanleg, infecties of andere medische aandoeningen. Ook stress heeft invloed, blijkt. Stress remt de spijsvertering en dat kan allerlei verstoringen geven. Soms is de oorzaak echter onduidelijk. Zo behoort PDS tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag-darmklachten. Dit betekent dat er klachten zijn, zonder dat in het reguliere medische circuit ziekte aangetoond kan worden.

Wat kun je eraan doen

Heb je last van maag of darmen, dan is kiezen voor een gezonde leefstijl en goed voeding logisch.  Advies van een voedingsspecialist voor jouw specifieke situatie kan je hierbij helpen. Daarnaast is traditionele Chinese geneeskunde (TCG) bij maag- en darmklachten een goede keuze. Zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat het een positief effect heeft op het prikkelbare darmsyndroom. 

Problemen verteren

TCG kijkt naar de complete mens en zijn omgeving. Werken aan een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging helpt om je beter te voelen. Acupunctuur kan de aangewezen therapie zijn om de klachten definitief aan te pakken. Een behandeling richt zich op de ondersteuning van het verteringsproces en verbetering van de weerstand en energiebalans.