Menstruatie klachten

Wat helpt om deze te verminderen?

Meer over menstruatieklachten

Maar liefst 85% van de vrouwen heeft last van menstruatieklachten, zo blijkt uit recent onderzoek van het Radboudumc. Last van flinke buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, spanning. 70% geeft aan last te hebben van psychische klachten vlak voor, of tijdens de menstruatie. Ruim een derde van de vrouwen kan zelfs 2 dagen per maand niet normaal functioneren. De omvang van het probleem is duidelijk.

Malaise en lage leverenergie

Rond de menstruatie is er een hormonale verandering. Dit heeft een aantal effecten zoals prikkelbaarheid en ‘algehele malaise’. Pijnklachten in buik en rug worden veroorzaakt door samentrekking van de baarmoeder. Heb je veel last van je menstruatie dan ziet de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) nog een andere kant: namelijk dat je leverenergie niet is zoals het zou moeten zijn. Leverenergie regelt onder andere je hormooncyclus voor de menstruatie. 

Wat kun je eraan doen

Je kunt in bed gaan liggen als je klachten hebt, met een kruik en paracetamol, en wachten tot het over is. Sommigen nemen de anticonceptiepil om de menstruatie wat te temperen. Wil je echter structureel en op een natuurlijke manier wat doen aan je menstruatieklachten dan is acupunctuur een prima keuze. Uit onderzoek blijkt, dat in het algemeen acupunctuur effectiever is dan pijnmedicatie (wat alleen de symptomen onderdrukt).

Minder pijn en meer balans

TCG kijkt ook bij deze klachten naar de gehele mens. Want alles in jouw lichaam hangt op een bepaalde manier met elkaar samen. Acupunctuur en Tui Na massage werken tweeledig: directe pijnbestrijding en herstel van de energie- en hiermee de hormoonbalans. Door het herstel van de doorstroming van energie nemen de menstruatieklachten af. Elke behandeling is maatwerk. Er wordt heel precies gekeken wat voor jou nodig is. Zodat er weer lichamelijk en emotioneel evenwicht is.