Overgewicht

Hoe gaan die kilo's eraf?

Meer over overgewicht

Overgewicht komt veel voor in onze westerse samenleving. In Nederland heeft de helft (!) van de mensen overgewicht, 14% zelfs ernstig (meting CBS, 2017). Bekende oorzaken zijn: teveel eten, suikers, alcohol, te weinig bewegen en/of een ongezonde leefstijl. De een heeft meer aanleg voor overgewicht dan de ander. Bij sommigen wordt het veroorzaakt door een medische aandoening. Overgewicht vergroot de kans op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsaandoeningen, kortademigheid en emotionele problemen. Alle reden dus om overgewicht aan te pakken.

Teveel erin en te weinig eruit

Teveel erin, dat gaat natuurlijk over het calorierijke voedsel en mogelijk ook de alcoholische dranken. Te weinig eruit, dat betekent dat er iets schort aan de lichamelijke inspanningen die je levert. Overgewicht kan een flinke invloed hebben op je leven. Dat extra gewicht vraagt veel extra energie, want je zeult het 24/7 met je mee. Bovendien heeft het invloed op je algehele en emotionele welzijn. Gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid en isolement kunnen ontstaan. Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is hier sprake van een duidelijke verstoring van de energiebalans.

Wat kun je eraan doen?

Overgewicht kunt je verminderen door goede voeding, meer bewegen en het aanpakken van problemen waardoor je slechter voor jezelf zorgt, zoals teveel stress. Helaas zijn er teveel mensen die grijpen naar de gekste diĆ«ten, waardoor eerder meer gezondheidsproblemen ontstaan dan minder. En het lost het probleem – het overgewicht – meestal niet structureel op (het bekende jojo-effect). TCG gaat naar de basis: wat maakt dat jij niet goed voor jezelf zorgt?

Verlichting van klachten

TCG trekt jouw overgewicht op een hoger plan; het totale plaatje wordt bekeken. Na enkele behandelingen ga je meer lichamelijk en geestelijk evenwicht ervaren. Hierdoor verdwijnt de behoefte om overmatig te eten. Ga je tevens gezonder eten en meer bewegen, dan verdwijnt je overgewicht op een gezonde manier. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is per persoon verschillend.