Hoe bereik je verzachting?
Meer over pijn
Pijnklachten kunnen heel divers zijn. Nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, pijn in de gewrichten… Een deel van deze pijnklachten is het gevolg van overbelasting, al dan niet in combinatie met gebrek aan beweging. Het gaat hier om acute klachten. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de klachten chronisch en níet te verklaren (of op te lossen) door de reguliere medische wetenschap. In deze gevallen wordt cognitieve gedragstherapie aangeraden, oftewel: leer ermee leven. En stel je voor dat je er toch heel veel last van hebt, wat dan?
Pijn beïnvloedt alles
Pijn maakt dat je niet kunt functioneren zoals je gewend bent en zoals je graag zou willen. Het leidt je af, bedwelmt je of zorgt ervoor dat je dingen gewoonweg niet meer kunt doen. Of er steeds meer tegenop ziet. Aanhoudende en hevige pijn gaat samen met vermoeidheid en lusteloosheid, zeker als de pijn ook in de nacht opspeelt. Er goed mee omgaan, zoals ook aangeleerd wordt met cognitieve gedragstherapie, kan het leed verzachten. Maar toch zou een steun in de rug helpen, zodat je het niet alleen en helemaal op eigen kracht hoeft te doen.
Wat kun je eraan doen
Elke pijnklacht vraagt zijn eigen aanpak. Heb je een pijnklacht langer, dan heb je misschien manieren gevonden om de pijn wat in toom te houden. Bijvoorbeeld omdat je merkt waardoor het erger wordt, of juist minder erg. Natuurlijk kun je pijnstillers slikken. Als het niet anders kan, dan is het fijn dat het bestaat. Maar ook hierbij kan traditionele Chinese geneeskunde een goed alternatief bieden.
Ontspanning en endorfines
Acupunctuur en Chinese massage zorgen voor ontspanning van spieren op de punten waar dat nodig is. Blokkades worden zo opgeheven en de energie gaat weer stromen. Het klinkt simpel, maar je voelt het echt gebeuren. Daarnaast is er een tweede verklaring waardoor dit helpt. Het stimuleert de aanmaak van onze eigen pijnstiller: endorfine. Zo kun je op een natuurlijke manier de pijn verminderen.